preloader

Heqje e dhëmbëve të qumështit

Heqje e dhëmbëve të qumështit

Kur dhëmbët e përhershëm ose “të rritur” fillojnë të dalin, dhëmbët e qumështit bëhen gati të largohen nga rruga. Kjo ndodh kur dhëmbët e përhershëm zënë rrënjët e atyre foshnjave. Dhëmbët e qumështit më pas lirohen derisa të bien. Shumica e fëmijëve fillojnë të humbasin dhëmbët rreth moshës 6 vjeçare.

Dhëmbët e përparmë kanë tendencë të bien së pari. Molarët (dhëmbët më të mëdhenj në pjesën e pasme të gojës) zakonisht bien kur fëmijët janë midis moshës 10 dhe 12 vjeç.

Telefononi dentistin tuaj kur:

 

  • Një dhëmb qumështi qëndron paksa i liruar, por që nuk lirohet dhe nuk del për 6 muaj ose më gjatë
  • Humbje e shumicës së dhëmbëve të qumështit, por një ose më shumë dhëmbë nuk po dalin.
  • Dhimbje ose shenja infeksioni (si mishrat e fryrë ose dhimbje).
  • Një dhëmb i rënë aksidentalisht.
Child-holding-his-lost-tooth