preloader

Zgjerues maxilar

Zgjerues maxilar

Zgjeruesi palatal është një pajisje në fushën e ortodoncisë e cila përdoret për zgjerimin e nofullës së sipërme (maksilës)në mënyrë që dhëmbët e poshtëm dhe të sipërm të përshtaten më mirë së bashku. Kjo është një procedurë e zakonshme ortodontike. Edhe pse përdorimi i një zgjeruesi është më i zakonshëm tek fëmijët dhe adoleshentët 8-18 vjeç, ai mund të përdoret edhe tek të rriturit, megjithëse zgjerimi është pak më i pakëndshëm dhe zgjat më shumë. Një pacient që më mirë nuk do të presë disa muaj për rezultatin përfundimtar nga një zgjerues palatal mund të jetë në gjendje të zgjedhë një ndarje kirurgjikale të maksillës. Përdorimi i një zgjeruesi palatal më së shpeshti ndiqet nga mbajtëset për të rregulluar më pas dhëmbët.

Besohet se terapia e zgjerimit duhet të fillohet te pacientët ose para ose gjatë rritjes së tyre maksimale. Për të arritur ndryshime maksimale të skeletit, terapia zakonisht fillon në një moshë shumë të hershme. Terapia e zgjerimit e kryer pas kulmit të rritjes do të çojë në më shumë ndryshime dentare sesa skeletore, gjë që çon në majë të dhëmbëve bukalë.

Zgjerimi maksilar indikohet në rastet me një ndryshim në gjerësinë e nofullës së sipërme me nofullën e poshtme të barabartë ose më të madhe se 4 mm. Zakonisht kjo matet nga gjerësia e pjesës së jashtme të molarëve të parë në nofullën e sipërme në krahasim me nofullën e poshtme, duke marrë parasysh që dhëmballëkët shpesh do të kthehen nga jashtë për të kompensuar ndryshimin. Zgjerimi i shpejtë i qiellzës përdoret gjithashtu në riparimin e qiellzës së çarë dhe për të fituar hapësirë ​​​​për dhëmbët në pacientët me grumbullim të moderuar të dhëmbëve në nofullën e sipërme.

zgjerues maxilar