preloader

Kurim i xhepave paradontale

Kurim i xhepave paradontale

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve përfshin inflamacionin e mishrave të dhëmbëve

Ajo shkaktohet nga ndërtimi i pllakës bakteriale në gojë, e cila çon në një inflamacion të vijës së mishit të dhëmbëve, i njohur si gingivit. Nëse kjo nuk mjekohet, inflamacioni mund të përhapet në kocka dhe struktura të tjera që mbështesin dhëmbët, gjë që çon në sëmundje më serioze të periodontitit. “Xhepat” mund të formohen në mishrat e dhëmbëve, ku bakteret e dëmshme mund të grumbullohen dhe të provokojnë më shumë inflamacion, duke çuar në humbje të kockës. Si rezultat, dhëmbët bëhen të lirshëm dhe eventualisht mund të bien jashtë.

Në rastin e implanteve, pllaka bakteriale çon në një inflamacion të mishrave të dhëmbëve rreth implantit (mukoziti peri-implant) i cili, nëse lihet i patrajtuar, mund të çojë shpejt në gjendjen më serioze të peri-implantit, që përfshin humbjen e kockës dhe eventualisht mund të nënkupton humbjen e implantit.

Elementet themelore të higjenës së mirë orale janë:

– Lani dhëmbët tuaj të paktën dy herë në ditë, për të paktën dy minuta, duke përdorur një manual ose një furçë dhëmbësh elektrike.

– Pastroni midis dhëmbëve të paktën një herë në ditë duke përdorur furça interdental (të njohura edhe si furça ndërroksimale) dhe fije dhëmbi nëse boshllëqet janë shumë të vogla për furça. Ju mund të keni nevojë të përdorni furça me madhësi të ndryshme për mangësi të madhësive të ndryshme. Ky pastrim interdental duhet të bëhet përpara se të lani dhëmbët.

– Pas larjes së dhëmbëve tuaj, mund të përdoren gargarë antiseptikë, pasi ato mund të parandalojnë akumulimin e pllakës deri në 12 orë. Larjet e gojës të klorheksidinës janë më të efektshmet, por kanë disa efekte anësore si ngjyrosja e dhëmbëve, gjuha e zezë, ndryshimi i shijes dhe nganjëherë erozioni i indeve të buta të gojës. Larjet e gojës të klorheksidinës rekomandohen të përdoren për maksimum dy javë.

paradont