preloader

Prevencion i shëndetit të gingivës

Prevencion i shëndetit të gingivës

Pllakë bakteriale në dhëmbë mund të provokojë inflamacionin e vijës së mishit të dhëmbëve, gjendje e njohur si gingivit. Mishrat e dhëmbëve (gingivat) reagojnë ndaj pranisë së pllakës dentare duke u skuqur- dhe kjo mund të ndodhë pas vetëm disa ditësh. Ky inflamacion – zakonisht që përfshin mishrat e kuqërremtë ose të fryrë – është përgjigjja e trupit ndaj baktereve që janë lejuar të grumbullohen në dhëmbë.

Gingiviti është një inflamacion i zakonshëm. Nëse praktikohet higjena optimale orale në shtëpi dhe nëse pllaka bakteriale hiqet rregullisht, mishrat e dhëmbëve mund të shërohen brenda disa ditësh. Sidoqoftë, nëse nuk merret gingiviti, simptomat mund të përkeqësohen dhe të çojnë në sëmundje më serioze të mishrave të periodontitit. Gjatë shtatëzënësisë, ekziston një tendencë e shtuar për gingivit për shkak të ndryshimeve hormonale. Gratë shtatzëna duhet t’i kushtojnë vëmendje të veçantë higjenës së mirë të gojës dhe të shohin një dentist në një fazë të hershme gjatë shtatëzanisë.

gingivitis